Baardolie “Tips & Tricks”

Op deze pagina vind je willekeurig een paar “tips & tricks” aangaande baardolie. Kortom gewoon een handige verzameling.

Gebruik niet te veel baardolie

Zorg ervoor dat je niet teveel baardolie gebruikt. Je baard voelt anders vettig aan een dat is niet prettig. Als je baardolie in je baard smeert en je handen zitten daarna nog onder de olie dan heb je waarschijnlijk te veel gebruikt. Zijn je handen helemaal droog dan kan je proberen om wat meer te gebruiken. Niet elke baard is even dorstig. Je zal zelf moeten uitzoeken wat voor jou de ideale hoeveelheid. Dit kan ook nog een verschillen per olie.

Verspreid de baardolie goed door je baard

Je moet de baardolie goed door je baard verspreiden. Je gebruikt hier het beste een baard kam (gemaakt van hoorn) of een baardborstel (gemaakt van zwijnenhaar) voor. Hiermee borstel/kam je de olie goed door je baard en zorg je ervoor dat het overal terecht komt.

Breng baardolie aan na het douchen

Na het douchen is het ideale moment om baardolie aan te brengen. Door het (warme) water openen de poriën van je huid zich en openen de haar schubben zich. Hierdoor kan je baard en je huid de olie beter opnemen. Lees hier meer…

Krijg controle over je baard

Heb je een baard die alle kanten op staat en lukt het je niet om deze in model te kammen of te borstelen? Probeer dan volgende voordat je baard wax gaat gebruiken. Maak een washandje of doek goed nat onder de hete kraan. Hou deze tegen je baard aan. Hierdoor worden de baardharen zachter en is het makkelijker om deze in model te krijgen. Als je baard weer afkoelt is de kans groot dat hij in model blijft zitten. Eigenlijk is dit een beproefde methode die de barbier ook toepast als hij zijn klanten gaat scheren. Een hete doek maakt de haren zacht en beter handelbaar. Pas wel op dat je je bakkes niet brand.

Pas op met goedkopere producten

Goedkoop is meestal duurkoop. Goedkopere producten zin vaak niet op veiligheid gecontroleerd, of bevatten goedkope ingrediënten die minder goed zijn voor je baard, je huid en jou zelf. Kortom doe je zelf een plezier en zorg dat je producten koopt van goede kwaliteit.

Gebruik een baardolie op natuurlijke basis

Het is een gegeven dat producten op natuurlijke basis beter (lees: gezonder) voor je zijn. Een baardolie op natuurlijke basis (mits goed geformuleerd) werkt net zo goed als een baardolie vol met chemische toevoegingen. Kijk eens bij Dutchbeards voor een mooi assortiment aan natuurlijk producten.

Een speciale baardshampoo is niet nodig

Een speciale baardzeep of shampoo is niet nodig. Er gaan veel geruchten rond op het internet dat je niet je baard moet wassen met normale shampoo. Dit is ten dele waar. Eigenlijk geldt hier hetzelfde als wat wij adviseren over baardolie. Een goedkope shampoo zit vaak vol met ingrediënten die niet goed zijn voor je baard en je huid. Daarom is een veel gehoord (tegen)advies om je baard te wassen met conditioner ipv. shampoo. Dit is ook een advies waar wij het mee eens zijn. Gelukkig is er weldegelijk shampoo (en conditioner) te krijgen die niet schadelijk zijn voor je baardharen en je kin. Maar deze shampoo kan je ook gewoon voor de haren op je kop gebruiken. Kortom ga opzoek naar een shampoo (en conditioner) die niet te agressief is. Deze gebruik je dan voor je baard- en hoofdharen. Scheelt we weer een extra aanschaf en een plekje op het plankje in de douche.

Reageert je huid niet goed, vraag advies!

Reageert je huid niet goed, vraag advies ! Merk je dat je huid niet goed reageert. Bijvoorbeeld irritatie, roodheid, schilfers. Dan is de kans groot dat je reageert op een ingrediënt in het product dat je gebruikt. Dit wil niet per definitie zeggen dat het product ‘fout’ is, het kan heel goed zijn dat jouw huid een allergische reactie heeft op een bepaald allergeen. In de cosmetica wetgeving erkent met 26 verschillende allergenen, welke ook voorkomen in natuurlijk producten. Kortom ga niet zelf doktoren maar raadpleeg je huisarts of en dermatoloog. Een goede producent moet ten alle tijden jou kunnen vertellen wat er in hun producten zit, en het is jouw goed recht om hier naar te vragen.

Geloof niet in wondermiddelen!

Wondermiddelen bestaan niet! Echt niet! Snellere baardgroei, een vollere baard, een langere baard. Dit is allemaal genetisch vastgelegd. Je hebt het of je hebt het niet. Lukt het je nou echt niet om een baard te laten groeien dan kan je altijd advies inwinnen mbt. een haartransplantatie of haar implementatie. Echter dit zijn erg ingrijpen en pijnlijke ingrepen. Wees vooral blij met wat je hebt is ons advies.

Maak je eigen baardolie

Maak eens je eigen baardolie. Het is heel erg eenvoudig en zo lang jij je houdt aan een paar simpele richtlijnen dan kan er weinig verkeerd gaan. Je kan relatief eenvoudig beginnen met een simpel recept. Hieronder een voorbeeld:

  • 20 ml argan olie
  • 20 ml jojoba olie
  • 40 ml zoete amandel olie
  • 20 druppels (max) essentiële olie naar keuze. (20 druppels is ongeveer 1 ml)

Als je zelf gaat experimenteren gebruik dan nooit meer dan 1% aan geurstoffen. Zolang jij niet een cosmetisch chemicus raadpleegt weet je niet wat voor ellende jij je allemaal op je hals (kin) haalt. En pas op met parfum oliën, deze kunnen een hogere concentratie aan allergenen bevatten en dan kan zelfs 1% al te veel zijn.

Pas op met citrus geuren (sinaasappel, mandarijn, citroen, etc..). Deze kunnen verkleuringen van de huid veroorzaken en dit is niet omkeerbaar.

Goed schudden en klaar is je baardolie. Stop het in een flesje met een druppelaar of pipet (vaak te verkrijgen bij je apotheker) en je hebt je eigen baardolie. Als dit gaat verkopen dan begeef je je op een heel ander vlak en moet je rekening gaan houden met allemaal regels en wetgevingen. Kortom laat dat aan de professionals over.