Geschiedenis van baardolie

Babylonië

De eerste verwijzingen naar baardolie zijn terug te leiden naar de tijd van de Babyloniërs (1800 B.C. – 500 B.C.) Zij gebruikten sesamzaad olie voor de verzorging van hun baard. Zij deden nog wel meer met hun baarden; de hogere klassen kleurden hun baard met henna en verfraaide deze verder met goudstof. De baard was voor hun een echt statussymbool.

De Grieken

De Grieken daarentegen gebruikte castor olie (bij ons bekent als wonder olie). Zij hadden het idee dat hier hun baarden sneller zouden groeien omdat castor olie vol zit met vet zuren. Dit is de reden dat castor olie nog steeds gebruikt wordt in verschillende baard oliën. Omdat olijf olie een product is dat veel geproduceerd wordt in Griekenland is lang gedacht dat zij dit gebruikte maar niets is dus minder waar.

De Romeinen

De Romeinen gebruikte weldegelijk olijf olie in hun baard. De meeste Romeinen hadden een gladgeschoren kin, echter zij maakte een heel ritueel van de eerste scheerbeurt van een jongeman. De mannen die wel een baard lieten staan waren er van overtuigd dat olijf olie een baard sneller deed groeien.

De indianen

De indianen, of beter gezegd de Native Americans, gebruikte verschillende soorten olie om tijdens gure winters hun baarden te hydrateren. Zij hadden meerdere olie soorten tot hun beschikking en hier werd dan ook gebruik van gemaakt .

De eerste commerciële baardolie

baardolie

Tijdens de Victoriaanse tijd was er een barbier in Londen (1747-1823), Alexander Rowland die een olie verkocht voor je haar. Macassar olie was de naam voor dit product. Deze olie werd door zowel mannen als vrouwen gebruikt. Toen de haardracht voor mannen korter werd en de baarden en snorren hun hoogtij dagen beleefde gingen de heren de olie gebruiken als baardolie voor hun baarden en snorren.

De basis voor deze olie bestond uit palm olie en kokos olie. Voor de geur werd Ylang Ylang gebruikt. Een geur die je nog steeds veelvuldig terug vindt in verschillende producten. De combinatie van palm olie en koko olie maakt dit een erg dikke olie en deze trekt niet erg goed in je haar. Met als gevolg dat er een ander bedrijfje een product op de markt bracht onder de naam anti-macassar. Een kleedje dat je over de rugleuning van je stoel kon leggen zodat de olie je meubels niet zou verpesten.

De huidige baardolie markt

Sinds 1930 zien we meer producten verschijnen op de markt. Men ging lichtere olie soorten gebruiken die de baard niet verzwaren en welke beter introkken in de haren en huid. Baard olie is momenteel niet meer weg te denken uit het assortiment van de barbier en er zijn ontzettend veel (online) winkels te vinden die jou kunnen voorzien in je baardolie behoefte. Ondertussen vind je naast baardolie ook baard balsem, baardwax en vele andere verzorgingsproducten. In principe zijn deze in de basis allemaal hetzelfde. De grootste verschillen zitten hem in de toepassingen. Wax wordt gebruikt om te stijlen. Balsem wordt vaak gezien als een mix tussen stijlen en verzorgen.

Zelf zijn wij fan van de natuurlijke baardverzorgingsproducten van Dutchbeards. Maar lees vooral hier meer over waar je baardolie kan kopen.