Wat is baard olie?

Kort door de bocht

Baard olie is een verzorgingsproduct voor mannen met een baard.

baard olie
baardolie

Als je een baard hebt is de kans dat jij je scheert zo goed als nihil. Je gebruikt geen aftershave meer, dus die lekkere geurtjes blijven ook in de kast staan. En omdat je niet echt meer bezig bent met je kin als je ’s morgens voor de spiegel staat wordt er ook vaak vergeten om voor de huid onder je baard te zorgen.

Daar komt nog eens bij dat het dragen van een baard je nieuwe uitdagingen kan brengen, zoals baardjeuk, baardroos, of andere ongemakken.

Elke man die zijn baard serieus laat staan (we hebben het dan niet over het weekendbaardje) zal hier zijn eigen redenen voor hebben. Maar wat de reden ook is, niemand wil ongemak hebben van zijn baard. Wellicht dat je je nu dan afvraagt wat baardolie daar mee te maken heeft.

Allereerst de vraag, “wat is baard olie”

Baardolie bestaat uit één of meerdere basisoliën met daar aan toegevoegd essentiële oliën of parfum oliën voor de geur. Er zijn nog verschillende andere ingrediënten mogelijk maar daarover later meer

Een goede baardolie bestaat voor 98% uit basisolie. Hierbij kan je denken aan argan olie, amandel olie, jojoba olie, druivenpit olie, kokos olie, etc…… Dit zijn dus natuurlijke oliën die allen hun eigen specifieke eigenschappen hebben. De ene is huideigen (komen van nature voor in de huid), de ander verzacht of voedt je haar. En weer een andere maakt je huid flexibeler. Kortom een goede baardolie is dusdanig samengesteld dat deze je baard zachter maakt, meer glans geeft (hij oogt daardoor gezond en verzorgd). En de huid onder je baard goed verzorgd.

Dan komen we op het geur aspect. Je kan een geurloze baardolie kopen en dan daarnaast je favoriet parfum of eau de toilette gebruiken. Of je gaat voor een baard olie die van zichzelf lekker ruikt. Deze geuren worden vaak samengesteld met parfum olie (niet natuurlijk) of essentiële olie (wel natuurlijk) Tot slot heeft een goede baard olie altijd vitamine E (tocopheryl acetate) als ingrediënt. Die zorgt er voor dat het product langer houdbaar is, en als bijkomstigheid; het is ook nog eens goed voor je huid.

Slechte of goedkope baard olie

Helaas zijn er ook veel slechte producten op de markt. Een goede baardolie is getest op veiligheid (zoals alle cosmetica in de EU) en bevat geen ingrediënten die ‘minder goed’ voor je zijn. Veel producenten laten hun producten niet testen en zijn zich daardoor vaak niet eens bewust dat ze een slecht product op de markt zetten. Hieronder volgen enkele voorbeelden;

 • Te veel geurstoffen
  • Hoge concentraties aan geurstoffen (of deze nou wel of niet natuurlijk zijn) kunnen extreem schadelijk zijn voor je huid. Ook natuurlijke stoffen kunnen allergenen bevatten of zelfs stoffen die je huid verkleuren. Zo’n verkleuring gaat hoogstwaarschijnlijk nooit meer weg.
  • De reden waarom ze dit toevoegen; Veel geur ruikt sterker en de geur blijft langer hangen. Maar een goede samenstelling heeft dit dus niet nodig
 • Siliconen
  • Siliconen laten een laagje achter op je haren en huid. Hierdoor sluit je de huid en haren af en kan er geen zuurstof meer bij. Kortom je verstikt de boel.
  • De reden waarom ze dit toevoegen; Door siliconen toe te voegen voelt de olie, en uiteindelijk ook je baard gladder aan (siliconen is een smeermiddel). Kortom dit geeft een prettig gevoel. Er zijn echter natuurlijk alternatieven maar die zijn erg duur. En in onze optiek niet nodig. Een goede baardolie maakt je baard gezond en daardoor wordt deze al zachter en krijgt hij meer glans. Dus dan heb je die siliconen helemaal niet nodig.
 • Producten met alcohol
  • Deze worden veelal baard tonic genoemd. Alcohol droogt uit (verdrijft water). Het lost ook vetten op. Hierdoor verwijder je de natuurlijke olie die op je huid en in je haren zit. Iedereen begrijpt dat dit niet verstandig is.
  • De reden waarom ze dit toevoegen; Geeft een fris gevoel en er wordt bij verteld dat dit reinigend en ontsmettend werkt. Dat klopt maar het reinigt dus iets te goed.
 • Overige toevoegingen
  • Deze gaan we niet allemaal benoemen, maar we willen je wel bewust maken. Vaak worden er producten toegevoegd die je beloven dat je een vollere baard krijgt, of dat je baard sneller groeit, of zelfs dat deze langer wordt. Er bestaat geen wondermiddel. Als dat wel het geval was geweest dan hadden we geen kale mensen meer en waren er een paar uitvinders schandalig rijk geweest.
  • De reden waarom ze dit toevoegen; Om hun winst te vergroten. Helaas zijn er nog voldoende mensen die hier in trappen. En dus grif willen betalen voor deze wondermiddeltjes. Je hebt een volle baard, of niet! Je baard kent een natuurlijke maximale lengte, deze is bij iedereen verschillend. Je haar groeit met een bepaalde snelheid, en ook dit is bij iedereen verschillend. Kortom wees blij met wat je hebt en heb vooral veel geduld als je een lange en volle baard wilt hebben. En ja helaas, sommige van ons hebben pech…

Kort samengevat

Baardolie maakt je haren zachter. Hierdoor heb je minder last van baardjeuk. Baardolie verzorgt je huid onder je baard. Hierdoor heb je minder last van baardroos en blijft je huid gezond en soepel

En als bonus ruik je ook nog eens lekker

Wil je een lekkere baard olie kopen? kijk dan eens bij Dutchbeards, onze favoriet!